Tardigradele sunt creaturile care ar supraviețui până și apocalipsei

de: Andreea Cuzub
25 04. 2018

„Urșii de apă” sau tardigradele sunt creaturi microscopice care pot supraviețui în condiții extreme. Cercetători de la Universitatea Oxford îți arată șcenariile apocaliptice care par o glumă pentru aceste ființe.

Studiile arată că tardigradele pot trăi ani buni fără mâncare și apă. De asemenea, pe acestea nu le sperie temperaturile extreme și nici expunerea la radiații.

Thomas Boothby de la University of North Carolina, spune că oamenii de știință încă încearcă să își dea seama cum ființele microscopice reușesc să supraviețuiască în astfel de condiții extreme.

Intrigată de rezistența tardigradelor, Alves Batista și colegii ei de la Oxford au explorat potențialele efecte ale unei catastrofe astrofizice. Aceștia spun că un asteroid masiv ar fi cauzat, în urmă cu 66 milioane de ani, extincția a aproximativ 75% din speciile de pe planetă.

În prezent, astronomii cunosc doar o duzină din asteroizii care ar putea fierbe oceanele Pământului. Aceștia ar fi devastatori pentru multe forme de viață de pe Pământ, însă nu și pentru tardigrade. „Acestea pot trăi în jurul gurilor vulcanice de pe fundul oceanelor, ceea ce înseamnă că au un avantaj uriaș în fața unor evenimente care ar fi catastrofale pentru oameni”, spun cercetătorii.

Oamenii de știință spun că, în esență, numai „moartea” Soarelui va duce, în cele din urmă, la dispariția totală a vieții de pe Pământ, inclusiv a tardigradelor. „Viața de pe Pământ este foarte greu de distrus total. Numeroase specii ar putea dispărea, dar viața în ansamblu va continua”, mai spun aceștia.

Pe de altă parte, un studiu publicat în jurnalul Scientific Reports vorbește despre specia Milnesium tardigradum, care ar supraviețui oricărei catastrofe astrofizice. Se estimează că acestea vor mai supraviețui pentru alte 10 miliarde de ani, cu mult mai mult decât se anticipează că va supraviețui rasa umană.

Tardigradele sunt atât de indestructibile, deoarece au o proteină ce le protejează ADN-ul împotriva radiațiilor. Oameni de știință de la Universitatea din Tokio au descoperit că în genomul tardigradelor există mai multe copii ale unei enzime antioxidante, dar și o genă de recuperare a ADN-ului. În plus, acestea au o proteină numită „Dsup”, care previne ruperea ființelor.